top of page
De suite van het waken: Galerij

De suite van het waken

​​​Een poëtisch stuk over acht jongeren in de schemerfase tussen waken en slapen, tussen kind en volwassen zijn. Ze hebben afgesproken en gaan de hele nacht opblijven tot ze de zon zien opkomen. Om wakker te blijven, vertellen ze elkaar verhalen, dragen gedichten voor en verlangen naar een lief. De nacht nodigt uit tot filosoferen. Het echte leven begint als de zon opkomt. Wie is wakker? De jongeren bevinden zich in een soort luchtbel in de tijd - heel aanwezig in het moment, alsof de rest van de wereld even niet bestaat.

Regie: Cinzia Scoglionero
Tekst: Bouke Oldenhof
Spel: 
Laurien Venstermans, Janou Thijs, Merel Faes, Elena Van Oost, Marlies Struyve, Max Coene, Nina Venstermans, Kyana Ceusters

Productie Lyra Toneel:                       
​Katrien Verelst, Hilde Busschops, Philip De Koninck, Philippe Iglesias & Tom Van Hoof 

Licht en geluid: Hans Machielsen
Lichtontwerp: Dirk Ceulemans
Grafische vormgeving: Hans Machielsen
Foto: Stef De Koninck

Lyra Toneel over de samenwerking: 


We hebben Cinzia het vertrouwen gegeven om met een groep van 8 jongeren met weinig toneelervaring een voorstellig in elkaar te zetten en ze heeft er iets van gemaakt dat onze verwachtingen heeft overtroffen.

Cinzia heeft het perfecte evenwicht gevonden tussen gericht coaching geven en tegelijkertijd aandacht hebben voor de noden van de groep. Ze heeft het respect van de groep kunnen afdwingen door haar voortdurende inzet, haar enthousiasme en energie. Onze jongeren hebben ontzettend veel van haar geleerd. We hebben hen op een jaar tijd ongelooflijk zien groeien, meer dan we hadden durven hopen.

Ze had bij de eerste repetitie al een stuk klaar, dat helemaal paste binnen de ‘stijl’ van Lyra Toneel, met een evenwichtige rolverdeling (alle acteurs altijd op de planken) en perfect afgestemd op de leeftijd van de jongeren.

Hoewel Cinzia een duidelijk beeld had van hoe de voorstelling vorm zou krijgen, bleef ze zich erg flexibel opstellen. Als er een rol moest worden geschrapt, als er te weinig tijd bleek te zijn voor nog meer choreografie, als de jongeren hun teksten maar niet geleerd kregen, bleef ze op een erg positieve manier geloven in het eindresultaat en er helemaal voor gaan. Ze stelde haar beeld zonder problemen voortdurend bij. Ook als er vanuit de productieploeg tips kwamen, nam ze die ter harte. Ze vroeg zelf ook soms raad als ze twijfelde, wat erg krachtig is. Ze communiceerde prima met ons (de productieploeg) en maakte duidelijk wat ze wel of niet nodig had.


Als ik dan toch één tip moet geven: het heeft voor de groep redelijk lang geduurd voor ze zicht hadden op het hele stuk. Ze hebben lang losse scènes gerepeteerd, waardoor voor hen het zicht op het geheel eerder lang vaag bleef. Maar er was een intensere repetitieperiode voorzien aan het einde van het traject, en vermoedelijk heeft Cinzia daar op gemikt om alles in elkaar te zetten.


Ze is heel het proces lang blijven geloven in het succes van haar onderneming, en het is dan ook een succes geworden.

We zijn haar heel erg dankbaar voor haar waardevolle inbreng in heel dit avontuur.

De suite van het waken: Over
bottom of page